In reactie op mijn vraag ‘Wat bespreken jullie zoal tijdens de dagstart?’, kijken zes paar ogen mij glazig aan via het scherm. ‘Nou, eigenlijk van alles. Hoe het met iedereen gaat. En ook wel het werk natuurlijk’, krijg ik daarna als antwoord. ‘Het overleg gaat vaak alle kanten op en is ook niet zo efficiënt’ wordt door een andere collega aangevuld. Er wordt voorzichtig gelachen. Na wat doorvragen blijkt dat de dagstarts gezellige theekransjes zijn geworden. Het team werkt nog steeds met afgebakende periodes (sprints) en bepaalt voor elke sprint wát ze gaan doen. Maar wat niet af is wordt meteen doorgeschoven naar de volgende sprint, zonder onderzoek naar het waarom. De taak- en resultaatgerichtheid is ver te zoeken. Op het online overzichtsbord (Trello) staat een lange lijst met werkzaamheden in de kolom ‘nog te doen’. Werk aan de winkel dus!
Dit is geen gek voorbeeld of uitzondering. Een organisatie implementeert vaak voortvarend Agile werken en de teams gaan er met veel energie mee aan de slag. Successen worden rap gerealiseerd in het structureren van het werk en het hebben van overzicht. Al snel wordt de conclusie getrokken dat Agile werken is gelukt! Maar een aantal maanden later zijn er weer inefficiënte overleggen, het monitoren van de voortgang is loslaten en de werkzaamheden komen weer los te staan van de doelen. Kortom: het team is teruggevallen en houdt alleen het overzichtsbord in ere, want ‘dat is toch wel handig’.
Een dergelijke terugval is logisch, want op een nieuwe manier gaan samenwerken waarbij ander gedrag wordt gevraagd, is echt geen makkie. Daar komt nog bovenop dat ‘Agile doen’ niet hetzelfde is als ‘Agile zijn’. En het eerste kun je nu eenmaal niet écht goed vormgeven zonder het tweede. ‘Agile zijn’ vraagt een daadwerkelijke aanpassing van het gedrag, van zowel de individuele teamleden als het team in zijn geheel. Het invoeren van een nieuwe werkwijze is dan niet voldoende.
Breinkorfcoaches dragen graag bij aan het ‘Agile doen’, maar onze grootste toegevoegde waarde zit in het tot stand brengen van de gedragsverandering richting ‘Agile zijn’. Hoe leer je bijvoorbeeld als team écht functioneel feedback geven en ontvangen? Om zo bewustwording te realiseren van helpende en niet-helpende teampatronen en om op zijn tijd ‘functioneel te kunnen schuren’ met elkaar. Allemaal teamvaardigheden die essentieel zijn om effectief, gestructureerd en met focus samen te werken en niet te vervallen in theekransjes. En of je dat nu Agile werken, wendbaar werken, zelforganisatie, ‘bottom up’ organiseren of creëren van maximale klantwaarde noemt, dát maakt ons niet uit.
Geschreven door Daniëlle Lewis en Nina Hueber.
Zin om samen te onderzoeken hoe deze nieuwe manier van werken van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw organisatie? Neem dan contact op met ons over de mogelijkheden via info@breinkorf.nl of via 06-38129891.