Breinkorf blogt.

Strategisch interveniëren

Een sterke manager weet wanneer hij wint. Vanmorgen was zo’n moment. Zijn eigen teamoverleg verliep vlekkeloos—heldere agenda, scherpe discussies, en bovenal een gevoel van flow. Dit is zijn team, hét dreamteam, dacht hij meerdere keren terwijl de ene na de andere goede bijdrage werd geleverd.

Vanmiddag in het managementteam draait het om één ding: zorgen dat het succes van zijn team voortduurt. Het budget voor volgend jaar moet veiliggesteld worden, want met deze resultaten zijn ze dé afdeling die binnen de organisatie zichtbaar scoort. Slimme strategie, een sterk team én een manager die precies weet hoe hij dit spel speelt.

Daar zit hij dan, in het MT-overleg. Pfff, wat gaat het weer traag. Oh, nog even snel een mailtje sturen… Eva moet nog dat adres opvragen voor morgen. Vink. Tijd om te scoren. "En dan nu qua budget de sponsoring. Erik, wat is je voorstel?" Daar gaat hij. Een krachtig verhaal. Iedereen slikt het. Even afwachten... Geen kritische vragen? Hoppa! Geld binnen. Missie geslaagd.

Aan de andere kant van de tafel zit ik als MT-coach. Ik observeer hoe het spel wordt gespeeld. Het patroon is overduidelijk: iedereen zit hier als leider van zijn eigen team, de discussies bouwen niet op elkaar voort en de echte inhoud gaat ten onder aan politiek correcte antwoorden. Ik voel de neiging om iets te zeggen, om de dynamiek te doorbreken, maar… Hoe pak ik dit aan?

Ik weet wat hier nodig is—een interventie die de groep laat inzien dat ze langs elkaar heen werken, dat hun ‘succes’ ten koste gaat van een gezamenlijke koers. Maar hoe? Ga ik direct confronteren? De vinger op de zere plek leggen? Of kies ik een subtielere ingang, een vraag die ze zelf aan het denken zet? Maar ook voel ik mijn twijfel: willen ze dit überhaupt horen? En daarbij de spanning om zelf afgewezen te worden.

Want laten we eerlijk zijn: niemand hier zit te wachten op een spiegel op dit moment.            Dit is een arena, en wie de status quo uitdaagt, krijgt weerstand. Maar als ik niets doe, blijft het zoals het is. Durf ik mijn interventie te doen om zo het gesprek te kantelen?

Dit is de ultieme uitdaging van MT-coaching. Het vraagt naast inzicht in groepsdynamiek, ook om lef, timing en strategisch interveniëren. Het is een vak apart—een stap verder dan teamcoaching. Waar een teamcoach zich richt op samenwerking binnen een team, zoomt een MT-coach uit: hoe functioneert dit team van leiders? Hoe bewegen zij zich in de bredere organisatie? Hoe zit het met het lidmaatschap van de groep? Hoe kijken zij naar voorbeeldgedrag vanuit hun collectieve leiderschap?

Voor ervaren teamcoaches die deze stap willen zetten, ligt hier een wereld open. De overgang van teamcoaching naar MT-coaching vraagt een andere blik, andere interventies en een diepere laag van beïnvloeding.

Kom op 10 april naar onze masterclass MT Coaching op als je klaar bent om deze uitdaging aan te gaan!